Se incarca...

Cum îți Alegi Ochelarii de Snow

Ochelarii de Ski și Snowboard sunt genul acela de accesorii absolut vitale pe pârtie. Îți oferă claritatea necesară atunci când ești în vârful muntelui, te protejează de razele UV atunci când soarele strălucește cel mai puternic, în felul ăsta prevenind fenomenul de ”snow blindness” - adică atunci când lumina se reflectă puternic în albul zăpezii și te ”oberște” temporar și nu în ultimul rând, te protejează de eventualele rafale de zăpadă, căzături sau alte incidente neplăcute.

Întrebarea cea mai frecventă însă, este: Cum îmi aleg ochelarii de Snow/Ski?

Ei bine, noi îți venim în ajutor cu un scurt ghid!

Elementele principale ale unei perechi de ochelari sunt: ramă, lentilă, face foam și strap (bretea).

 • Lentila este construită special pentru a-ți oferi un contrast mai puternic și a reduce lumina puternică/strălucitoare.
 • Rama este cea care dă forma ochelarului și securizează lentila.
 • Face foam este spuma care înconjoară lentila pe interior creând legătura între lentilă și piele. Ea este special creată pentru a reduce presiunea ramei pe față și a oferi confort maxim.
 • Strap-ul este breteaua ce ține ochelarii stranși. Este ajustabilă printr-o cataramă foarte ușor de manevrat, astfel încât poate fi trasă și peste cască iar interiorul are în construcție o bandă de silicon care asigură fixarea.

No automatic alt text available.

1. Funcțiile ochelarilor: De ce am nevoie de ochelari ski/snow?

 • Protecția UV – Chiar dacă e frig în vârful muntelui, în zilele însorite razele UV pot fi mai puternice decât ți-ai imagina. Datorită reflexiei puternice, acestea pot deteriora corneea. Ochelarii de Ski/Snow te protejează împotriva razelor periculoare și a orbirii temporare cauzată de reflexia lor în zăpadă. 
 • Protecție împotriva elementelor naturale – Poate-ai fi înclinat să crezi că și o pereche de ochelari de soare te-ar ajuta. Ceea ce este parțial corect dacă discutăm doar despre protecția UV. Însă, ochelarii de ski vin cu multe alte atribute tehnice de care ai nevoie. Mulțumită face foam-ului, ochelarii crează un vid cu pielea, protejându-te astfel de orice ar putea să-ți afecteze vizibilitatea: vânt, zăpadă, ploaie,gheață ș.a.m.d. Sistemul de ventilație cu care sunt prevăzuți, asigură circularea aerului astfel încât să prevină aburirea. 
 • Vizibilitate în orice condiție meteo – Ceața sau ninsoarea sunt fenomenele care-ți strică de cele mai multe ori ziua pe pârtie, nu? Ei bine, având în vdere noile tehnologii și selecția foarte variată de lentile, nu vei mai avea problema asta. În plus, cu lentilele ca:  Prizm™, Chromapop ™ și Transitions ™ nu te mai confrunți nici cu problema schimbării lentilei! 
 • Sistemul de schimbare al lentilei – Mjoritatea brandurilor de ochelari, au conceput un sistem de schimbare al lentilelor foarte rapid și simplu, prin care să economisești cât mai mult timp! 
 • Compatibilitatea cu ochelarii de vedere – Porți ochelari? Asta nu înseamnă că va trebui să renunți la ei atunci când ești pe pârtie. Brandurile de ochelari de ski s-au gândit și la acest detaliu și au dezvoltat modelul OTG (Over The Glasses), care-ți permite să porți ochelarii de ski/snow pe deasupra ochelarilor de vedere!

2. Tot ce vrei să știi despe Lentile


Există mai multe tipuri de lentile, adaptate nevoilor tale! Fiecare lentil vine cu alte caracteristici, așa că înainte de a decide ce lentile alegi, aruncă o privire peste categoriile de mai jos:

2.1 Lentilele Sferice

Forma sferică îți oferă cea mai bună vedere periferică. Lentila este curbată atât pe orizontală cât și pe verticală, ceea ce o aduce mai aproape de formă ochiului uman și oferă mai puțină distorsiune optică. Această formă ajută și mai mult la reducerea strălucirii puternice a luminii și oferă un spațiu mai mare între față și ochelar. De asemenea, ventilația este mai bună ceea ce reduce și mai mult aburirea lentilelor.

2.2 Lentilele Cilindrice

Lentila este curbată doar orizontal și plată vertical.  Prin comparație cu cea sferică, câmpul vizual și estomparea luminii sunt ușor mai reduse. Cu toate astea, producătorii au găsit modalități de a rezolva aceste mici inconveniențe pentru a apropia caracteristicile acestei lentile de cele ale lentilei sferice. Un plus în cazul lentilelor cilndrice este prețul, care de multe ori e mai mic decât cel al lentilelor sferice!

2.3 Transmiterea corectă a luminii

Felul în care lentila preia lumina și o transmite către ochi – VLT (Visual Light Transmission) e extrem de important, căci ea dictează contrastul și fidelitatea vizuală. Există culori diferite ale lentilelor, adaptate pe orice contiție meteo. De regulă, lentilele închise la culoare, sau tip oglindă sunt cele care transmit un nivel scăzut de lumină, deci potrivite pentru condiții foarte însorite. Lentilele deschise la culoare sunt cele care permit trecerea unui nivel ridicat de luminozitate, deci sunt cele mai potrivite pentru condiții meteo mai dificile – ceață, ninsoare, întuneric.

VLT = Nivelul de luminozitate pe care lentila îl transmite către ochi. Tabelul de mai jos îți descrie ce fel de lentilă e potivită unui anumit tip de vreme:

 

VLT

Conditions

Weather

3-8%

Very strong light

Very sunny

☀☀

9-18%

Strong light

Sunny, partly cloudy

19-43%

Moderate light

Changeable

44-80%

Low light

Cloudy, snowfall

☁❄

81-100%

Very low light

Fog, night time

❄☾


Dacă nu știi la ce să te aștepți pe pârtie și cauți o singură lentilă care să satisfacă toate nevoile, există câteva opțiuni pe care să le iei în considerare:

 • o lentiă cu VLT 30%
 • opțiunile Photochromatic sau Transitions™ care se deschid sau închid în funcție de lumină 

2.4Tehnologia adecvată pentru Ski și Snowboard


 • Lentilele tip oglindă – datorită stratului exterior (tip oglindă), acest tip de lentilă asigură reflexia luminii și reduce posibilitatea producerii fenomenului de ”orbire temporară”
 • Lentilele Photocromatice – indiferent dacă soarele strălucește foarte puternic sau e o zi cu ceață groasă, lentilele de acest tip se adaptează ușor oricărei provocări.  În această categorie intră și lentilele tip Transition.
 • Lentilele Polarizate – un model ce oferă o vizibilitate foarte bună și un contrast ridicat.
 • UV – când ești în vârful muntelui iar soarele strălucește puternic, razele UV devin periculoase. Așa că asigură-te că alegi o pereche cu 100% protecție UV.
 • Strat Anti-Ceață – acest strat este folosit pe interiorul ochelarilor, pentru a preveni aburirea lentilelor.
 • Strat de Protecție – pentru a evita zgârieturile, majoritatea lentilelor au un strat de protecție anti - zgârieturi pe exterior

2.5Sistemul de Schimbare a Lentilei

Majoritatea ochelarilor dispun de un sistem rapid de schimbare a lentilelor, pentru a te ajuta să faci față oricărei provocări meteo! Iată câteva din sistemele cele mai comune:

 • Push and Pull Clip System – lentila este prinsă în niște mici cârlige sau clipsuri și se poate elibera cu ajutorul unui buton sau manete
 • Click System – lentila este împinsă în punctele de contact, începând de la nas
 • Magnetic – lentilele sunt prinse de ramă cu ajutorul unor magneți

3. Rama: Fit și Confort

Dacă ești în căutarea unei perechi de ochelari pe care să-i poți purta o zi întreagă, ai nevoie de o ramă care să ți se potrivească perfect!

3.1 Fit-ul Ramei

 

Știi că ai găsit perechea perfecta de ochelari atunci când aproape că nici nu-i simți. Fit-ul ar trebui să nu fie nici prea strâns dar nici să nu-ți alunece de pe nas. De aceea, rama are în componența sa un strat de spumă (Face Foam) ce are rolul de a estompa presiunea pen as sau în jurul ochilor.

3.2 Ce-ar trebui să iei în considerare atunci când alegi o ramă


 • Oversized Fit – dacă vrei să ai un camp vizual cât mai larg, atunci acest fit e cel mai bun prieten al tău
 • Medium Fit – cel mai confortabil fit, potrivit tuturor formelor feței
 • Small Fit  - un fit potrivit fetelor sau copiilor cu o formă mai mica a feței
 • Asian Fit – multe branduri oferă această opțiune de fit, care e perfectă pentru cei cu un nas mai mic

3.3 Strap

Bretaua specială a ochelarilor este cea care îi ține fixați. Este ajustabilă și pe partea interioară se găsește o bandă de silicon care asigură o mai bună fixare.

3.4 Materiale și Forme

Rama este construită dintr-un plastic flexibil și extreme de rezistent chiar și la cele mai neiertătoare condiții meteo. Formele variază după cum sunt descrise puțin mai sus (3.2). Atunci când îți alegi forma, trebuie să iei în considerare în primul rând confortul. Nu exclude nici posibilitatea unui model frameless, căci el poate oferi un camp vizual mai mare!

3.5 Ventilație

Ochelarii vin cu un sistem de ventilație, ce permite circularea aerului în interior, fără a compromite vederea. Rolul acestui sistem este acela de a nu permite aburirea. Sistemul de ventilație este format din mici inserții de spumă sau plastic ce se găsesc pe partea superioară și inferioară a ramei.

Asigură-te atunci când alegi o pereche de ochelari că ai sufficient spațiu între ochelari și cască, pentru a nu obtura sistemul de ventilație.

Și dacă ești în continuare indecis(ă) în privința ochelarilor, hai la shop să probezi ce modele-ți dorești și să-ți răspundem tuturor întrebărilor!

Articole asemanatoare

FLUX este unul din cei mai mari producători de echipamente de snowboarding din lume! Îi găsești acum și la FUNRIDE, la un super preț!
După câteva ore de somn și paranoia mă trezesc înainte să sune ceasul, mai stau puțin apoi ies. Este 6:00. Vremea era liniștită așa că îmi pun mâinile în buzunar ...
Împachetăm ultimele cumpărături, apoi mergem spre telecabină. Ultima cursă face parte din plan pentru a evita aglomerația. Sus e ceață și vânt, iar într-un moment...
Acum ne puteți găsi și în București pe strada Piata Natiunile Unite 3-5.
"Sfarsit de august, inainte ca soarele sa rasara sunt intr-o poiana. Desi e vara, asta nu ma opreste sa ma gandesc la snowboard. Imi e dor sa simt scartaitul ...
Desi nu a fost un sezon grozav, prin vai, zapada a fost la fel ca in fiecare an. Statistic, in jur de 20 iulie curat echipamentele si le pregatesc de vara. Anul a...
18-19 june 2016 - Babele - Platoul Bucegi
Sinaia, Valea Dorului 16-17 aprilie 2016
Lansat în 2002 de către Shaun și Joe Neff în California de Sud, Neff a fost primul brand de snowboard și skateboard autentic din lume. Neff este un brand activ pe...
In timp ce stateam linistiti in aeroport, auzim numele noastre si ca suntem asteptati de urgenta pentru imbarcare. Dan se uita spre mine apoi plecam grabiti. Ne t...